Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων book review

Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων, είναι ένα από τα βιβλία που με έχουν επηρεάσει περισσότερο. Αφού διάβασα αυτό το βιβλίο, η οπτική μου για τον κόσμο άλλαξε ριζικά. Αφού το διάβασα το άκουσα και 5 φορές στη μορφή του audiobook.

Σε αυτή την σύντομη περίληψη θα προσπαθήσω να σας δώσω τα σημεία κλειδιά του βιβλίου, τις 7 συνήθειες και τους τρόπους με τους οποίους τις υιοθέτησα στη ζωή μου.

Εισαγωγή

Αυτές οι 7 συνήθειες, μας παίρνουν από την φάση της εξάρτησης, δηλαδή πως η ζωή μας εξαρτάται από κάποιους άλλους. Π.χ τους γονείς μας, τους εργοδότες μας, τις σχέσεις μας, εξωτερικούς παράγοντες και ούτω καθεξής και μας πηγαίνουν στη φάση της αλληλεξάρτησης.

Οι πρώτες 3 συνήθειες, είναι συνήθειες του χαρακτήρα και μας παίρνουν από την εξάρτηση και μας πηγαίνουν στην ανεξαρτησία. Είναι συνήθειες που έχουν να κάνουν καθαρά με εμάς και δεν εμπλέκουν άλλους.

Τις επόμενες 3 συνήθειες μπορούμε να τις πούμε και συνήθειες της προσωπικότητας και μας πηγαίνουν από την ανεξαρτησία στην αλληλεξάρτηση. Είναι συνήθειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση με άλλους.

Συνήθεια 1η: Να είστε προδραστικοί (be proactive)

Οι προδραστικοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν. Στον κύκλο της επιρροής τους. Δρουν μεθοδικά πριν χρειαστεί να αντιδράσουν. Οι αντιδραστικοί άνθρωποι εστιάζουν στον κύκλο της ανησυχίας τους, σε αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ο «κύκλος της ανησυχίας» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από τις ανησυχίες σου στον τομέα της δουλειάς, της οικογένειας, της υγείας και ούτω καθεξής. Ό,τι βρίσκεται μέσα στον κύκλο της ανησυχίας σε αφορά και οτι βρίσκεται έξω από τον κύκλο της ανησυχίας δεν σε αφορά.

Το ζήτημα όσον αφορά τον κύκλο της ανησυχίας, είναι πως πολλά από αυτά που βρίσκονται μέσα του, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα διορθώσουμε.

Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείς για την υγεία ενός κοντινού σου ανθρώπου ή για την οικονομία, αλλά παρόλα αυτά να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να διορθώσεις την κατάσταση.

Μέσα στον κύκλο της ανησυχίας όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις κάτι. Αυτό ονομάζεται «κύκλος της επιρροής» και είναι πολύ σημαντικό να τον αναγνωρίσεις.

Ο κύκλος της επιρροής σου περιλαμβάνει όλα όσα σε ανησυχούν, για τα οποίο όμως μπορείς να κάνεις κάτι.

Για παράδειγμα, μπορεί να σε ανησυχεί το γεγονός πως η σχέση σου δεν πάει και τόσο καλά τελευταία, όμως μπορείς να κάνεις κάτι για να την αλλάξεις. Μπορεί να σε ανησυχεί το γεγονός ότι έχεις πάρει μερικά κιλά τον τελευταίο καιρό, όμως είναι στο χέρι σου να τα ξαναχάσεις.

Πράγματα για τα οποία έχεις τον απόλυτο έλεγχο:

 1. Η στάση σου
 2. Ή μόρφωση σου
 3. Οι ικανότητες που μπορείς να μάθεις
 4. Οι συνήθειες σου
 5. Τα χόμπι σου
 6. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι
 7. Η συμπεριφορά σου

Οι προδραστικοι άνθρωποι ξέρουν πως οι αποφάσεις τους ορίζουν τη ζωή τους. Οι αντιδραστικοί άνθρωποι ρίχνουν το φτιάξιμο στους άλλους.

Συνήθεια 2η. Ξεκίνα έχοντας στο μυαλό σου το τέλος

Πολλοί άνθρωποι σκαρφαλώνουν την σκάλα της επιτυχίας και μετά καταλαβαίνουν πως η σκάλα έγερνε σε λάθος τοίχο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά τι θέλουν και οδεύουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Όπου τους βγάλει.

Η δεύτερη συνήθεια, έχει να κάνει με τους στόχους. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος αν θέλουμε να τον πετύχουμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, αλλιώς θα πάμε εκεί που θέλουν οι άλλοι.

Σκεφτείτε το ως εξής: Αν ξέρετε που θέλετε να πάτε, αν ξέρετε ποιος είναι ο τελικός προορισμός, αν στον δρόμο συναντήσετε ένα εμπόδιο, θα το περάσετε και θα συνεχίσετε να κατευθυνεστε εκεί. Αν δεν ξέρετε, στο πρώτο εμπόδιο απλά θα αλλάξετε πορεία και θα καταλήξετε άλλου. Ο προορισμός σας θα αλλάζει συνέχεια.

Καθίστε κάτω και σκεφτείτε ποιος είναι ο στόχος σας. Ποιος είναι ο σκοπός σας. Οι καθημερινές σας συνήθειες, συμπεριφορές και πράξεις είναι σε αρμονία με τον σκοπό σας; Όταν έχετε το στόχο στο μυαλό σας, το τέλος δηλαδή, οι συνήθειες, οι συμπεριφορές και οι πράξεις είναι σε αρμονία με αυτόν. Όταν έχετε το τέλος στο μυαλό σας, θα μένετε στην πορεία σας και θα ξεπερνάτε τα εμπόδια.

Συνήθεια 3η: Προτεραιότητα στα βασικά

Ο Stephen R. Covey χωρίζει τις δραστηριότητες σε 4 κατηγορίες.

 1. Σημαντικό, επείγον
 2. Σημαντικό μη επείγον
 3. Ασήμαντο, επείγον
 4. Ασημαντο, μη επείγον

Στην πρώτη κατηγορία, σημαντικά και επείγοντα, βρίσκονται πράγματα όπως, κρίσεις, πιεστικά προβλήματα, έργα με προθεσμία, εργασίες κλπ.

Στην δεύτερη κατηγορία, σημαντικά μη επείγοντα που είναι παρεμπιπτόντως και η πιο σημαντική, βρίσκονται πράγματα όπως, εκπαίδευση, εκμάθηση ικανοτήτων, οικοδόμηση σχέσεων, γυμναστική, πρόληψη, προγραμματισμός, αναψυχή κλπ.

Στην τρίτη κατηγορία, ασήμαντα και επείγοντα βρίσκονται, τηλεφωνήματα, ειδοποιήσεις από τα social,επισκέψεις, πιεστικά θέματα της στιγμής κλπ.

Στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία, ασήμαντα και μη επείγοντα βρίσκονται πράγματα όπως, ταινίες, χάσιμο χρόνου στα social, κλπ.

Οι προδραστικοί άνθρωποι που έχουν το τέλος στο μυαλό τους, περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας τους στην δεύτερη κατηγορία. Αυτή είναι η κατηγορία που μας παρέχει την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σκέψου, που σπαταλάς τον περισσότερο χρόνο σου; Σε ποια κατηγορία; Όταν διάβασα το βιβλίο συνειδητοποίησα πως περνούσα πολύ χρόνο στις κατηγορίες 1,3 και 4. Έτρεχα σαν τρελός να προλάβω τα σημαντικά ζητήματα. Σπαταλούσα πολύ χρόνο σε άσκοπα τηλεφωνήματα, γιατί δεν είχα προετοιμαστεί σωστά και πάντα τα άφηνα όλα τελευταία στιγμή. Επίσης περνούσα πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας playstation, καφέδες κλπ. Αυτό το κεφάλαιο αυτού του βιβλίου μου άλλαξε πολύ την οπτική και μετά από αυτό ξεκίνησα να αξιοποιώ σωστά τον χρόνο μου.

Συνήθεια 4η: Πάντα να σκέφτεσαι win-win(να σκέφτεσαι το αμοιβαίο όφελος)

Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με τις καθημερινές διαπραγματεύσεις που έχουμε με τους άλλους. Σε οποιαδήποτε συναναστροφή ή διαπραγμάτευση, είναι σωστό να βγαίνουν κερδισμένες και οι 2 πλευρές. Φυσικά υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως τα αθλήματα. Δεν γίνεται να κερδίσουν όλοι στα αθλήματα.

Στις καθημερινές μας όμως διαπραγματεύσεις, γίνεται. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν κάθε μέρα περνάει το δικό σας στην σχέση σας και δεν σας ενδιαφέρει να αποκομίσει και ο σύντροφός σας κάτι, πόσο καιρό θα συνεχίσει να είναι μαζί σας;

Αν είστε προϊστάμενοι σε μια εταιρία και ξεζουμίζετε τους υπαλλήλους προς όφελος σας, μέχρι ποτέ θα δουλεύουν για εσάς; Σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, μπορούν να βγουν όλοι κερδισμένοι. Όταν σκέφτεστε και λειτουργείτε με αυτό τον τρόπο, όλοι θα θέλουν να συναναστρέφονται μαζί σας. Είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση κατά την οποία επωφελούνται όλοι, τότε είναι προτιμότερο να μην προχωρήσετε σε συμφωνία. Αν κερδίσετε εσείς και χάσουν οι άλλοι, θα σας περιμένουν στη γωνία. Αν χάσετε εσείς, ήταν μια κακή διαπραγμάτευση που καλύτερα να μην έκλεινε.

Συνήθεια 5η: Προσπάθησε πρώτα να κατανοήσεις και μετά να γίνεις κατανοητός(η αγαπημένη μου)

Δεν ακούμε για να καταλάβουμε, αλλά για να απαντήσουμε. Δυστυχώς είναι η αλήθεια. Ειλικρινά, από τότε που υιοθέτησα αυτή την συνήθεια, άλλαξε η ζωή μου. Νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο άλλος, αλλά στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.

Προτρέχουμε, λέγοντας:»ναι ξέρω». Τίποτα δεν ξέρουμε. Τις περισσότερες φορές, οι άλλοι δεν εννοούν αυτό που μας λένε. Αλλά λέει το στόμα τους και άλλα το σώμα τους. Δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε.

Αυτή η συνήθεια, είναι πάρα πολύ καλή για τις συγκρούσεις και τις διαπραγματεύσεις. Την επόμενη φορά που κάποιος σας κατηγορεί στην δουλειά, ή όταν σας κατηγορήσει ο/η σύντροφός σας, κάντε το εξής. Πείτε του: «μισο λεπτό να δω αν έχω καταλάβει καλά τι εννοείς» και πείτε του αυτό που σας είπε. Δείξτε ενδιαφέρον στο να καταλάβετε τι πραγματικά θέλει να πει. Διευκρινίστε το.

Πρώτον, ο άλλος χαλαρώνει γιατί του ικανοποιείτε μια από τις βασικές ανάγκες. Να νιώσει σημαντικός. Να νιώσει πως κάποιος του δίνει σημασία και τον καταλαβαίνει. Δεύτερον, καταλαβαίνετε καλύτερα τι θέλει να σας πει και μπορείτε να απαντήσετε πιο εύστοχα.

Πραγματικά, δοκιμάστε το μερικές φορές. Κάνει θαύματα.

Συνήθεια 6η: Επιδιώξτε την συνέργεια

Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει καθαρά με την συνεργασία. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές ιδέες, διαφορετικές κουλτούρες, αξίες, πεποιθήσεις και ικανότητες.

Αυτή η συνήθεια, είναι η ικανότητα μας να μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλους και να αποφέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις διαφορές μας ώστε να παράγουμε πιο ποιοτικό έργο και να γινόμαστε αποτελεσματικοί.

1+1=2

Με την συνεργία 1+1=3,4,10,100

Συνήθεια 7η: Ακονίστε το πριόνι

Ένας άντρας έκοβε ένα δέντρο με πριόνι. Δυσκολευόταν πολύ όμως να το κόψει. Τότε πέρασε ένα γείτονας και αφού τον είδε να δυσκολεύεται, του πρότεινε να ακονίσει το πριόνι, ώστε να κόψει το δέντρο πιο εύκολα. «Δεν προλαβαίνω να το ακονίσω, πρέπει να κόψω το δέντρο», αποκρίθηκε ο άντρας.

Αυτό κάνουμε στην ουσία στην καθημερινή μας ζωή. Παρότι δυσκολευόμαστε, δεν αφιερώνουμε χρόνο για να γίνουμε καλύτεροι. Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες της δεύτερης κατηγορίας. Νιώθουμε κουρασμένοι και δεν κάνουμε γυμναστική. Μάντεψε γιατί νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί είμαστε αγύμναστοι. Να διαβάσουμε ένα βιβλίο πάνω στις σχέσεις ώστε να τις κατανοήσουμε καλύτερα. Σεμινάρια για το επάγγελμα μας. Να μάθουμε καλύτερα την δουλειά μας και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στον τομέα εργασίας.

Πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε καλύτεροι; Καλύτεροι στην επικοινωνία, στις διαπραγματεύσεις, στην δουλειά μας, στις σχέσεις μας; Είναι ζωτικής σημασίας. Όσο καλύτεροι γινόμαστε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά.

Αυτή ήταν η πρώτη περίληψη βιβλίου που έχω κάνει. Στόχος μου είναι να κάνω μια κάθε εβδομάδα. Αν έχετε απορίες τις οποίες δεν έλυσα με την περίληψη, αφήστε κάποιο σχόλιο ή στείλτε μου μήνυμα στα social και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω.

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση