Τι χρειάζεσαι για ένα συναρπαστικό μέλλον; Στόχους!

Ξέρεις πως να θέτεις στόχους; Πόσο συχνά πετυχαίνεις τους μεγάλους στόχους που είναι πολύ σημαντικοί για εσένα; Αν δυσκολεύεσαι να πετύχεις τους στόχους σου, μπορεί να σταματήσεις να προσπαθείς. Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν συναντούν εμπόδια, λένε πράγματα όπως: «Ίσως αυτό δεν είναι για εμένα» ή «μάλλον πρέπει να χαίρομαι με αυτά που έχω και να καθήσω στα αυγά μου».

Όμως πολύ συχνά, το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε εσένα και την επίτευξη του στόχου σου, είναι ο ίδιος ο στόχος. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να χάσεις κιλά, πως θα ξέρεις ποτέ θα τον έχεις πετύχει; Θα τον πετύχεις στο 1 κιλό, στα 5, στα 10; Αν ο στόχος δεν είναι ξεκάθαρος, ποτέ δεν θα τον πετύχεις. Γι’αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθεις πως να θέτεις στόχους που είναι ξεκάθαροι, μετρήσιμοι και πραγματοποιήσιμοι.

Εδώ θα μάθεις πως να θέτεις συναρπαστικούς στόχους και πως να βγάζεις ένα σχέδιο δράσης ώστε να τους πετυχαίνεις.

Γιατί οι στόχοι είναι τόσο σημαντικοί;

Η αποτελεσματική στοχοθέτηση είναι το βασικό κλειδί για την επίτευξη των στόχων σου. Είτε έχει να κάνει με την εξέλιξη της καριέρας σου, με ένα καινούριο χόμπι ή με την αναζωπύρωση μιας σχέσης, η στοχοθέτηση μας επιτρέπει να γίνουμε εμείς οι αρχιτέκτονες της ζωής μας και να την χτίσουμε στα μέτρα και στα γούστα μας. Η στοχοθέτηση μας βοηθά να εξελιχθούμε και να επεκταθούμε, πιέζοντας τους εαυτούς μας να μεταμορφωθούμε με τρόπους που ποτέ δεν φανταζόμασταν. Για να νιώθουμε πλήρης πρέπει να ξέρουμε και να νιώθουμε, πως δουλεύουμε για να πετύχουμε κάτι. Ο Tony Robbins λέει πως: «η πρόοδος ισούται με την ευτυχία» και η στοχοθέτηση είναι αυτή που θα μας πάει εκεί.

Εσύ θέτεις στόχους αποτελεσματικά; Θα σε βοηθήσουν οι στόχοι σου να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι και να ξεκλειδώσεις τις πραγματικές σου δυνατότητες;

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ξέρουν πως να θέτουν τους στόχους τους σωστά, αλλά ποτέ δεν πετυχαίνουν αυτά που πραγματικά θέλουν. Ένας από τους λόγους είναι πως οι στόχοι τους δεν είναι συναρπαστικό και δεν τους εμπνέουν.

Είναι πολύ πιο πιθανό να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια σε κάτι που σε ενθουσιάζει. Μιλάμε για στόχους που θα σε κάνουν να πετάγεσαι το πρωί από το κρεβάτι πανέτοιμος να αναλάβεις δράση. Σκέψου τους στόχους ως όνειρα με προθεσμία. Το μόνο που μας μένει τώρα να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα σχέδιο για το πώς θα φτάσεις εκεί.

Οι 2 ερωτήσεις κλειδιά για να θέτεις συναρπαστικούς στόχους.

1.Αναγνώρισε τους στόχους σου

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις; Τι ακριβώς είναι αυτό που επιθυμείς; Μια προαγωγή; Ένα καινούριο χόμπι; Για να μπορέσεις να θέσεις στόχους πραγματοποιήσιμους πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο μυαλό σου. Κάτι μαγικό αρχίζει να συμβαίνει όταν παίρνουμε γενικευμένες επιθυμίες και τις κάνουμε συγκεκριμένες μέσω της λεπτομερούς στοχοθέτησης.

2. Αναγνώρισε τον σκοπό σου

Γιατί θέλεις να πετύχεις αυτό τον στόχο; Τι θα σου δώσει; Αυτή η προαγωγή θα σου δώσει την οικονομική άνεση που ψάχνεις; Για να κρατήσεις τους στόχους σου πρέπει να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις και να ψάξεις τις πραγματικές αλλαγές στη ζωή σου. Αν ξέρεις ποιος είναι ο πραγματικός σου προορισμός, θα βρίσκεις πάντα τρόπους να πηγαίνεις εκεί, μαθαίνοντας πως να θέτεις σωστά στόχους. Να θυμάσαι: πρώτα έρχονται λόγοι και μετά οι απαντήσεις!

Διαφορετικά είδη στόχων

Για να καταλάβεις καλύτερα την διαδικασία της στοχοθέτησης, πρέπει να ξέρεις τι είδος στόχων θέλεις να πετύχεις. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών στόχων που μπορείς να βάλεις σε διαφορετικές κατηγορίες όπως, σχέσεις, υγεία, επαγγελματικά, πνευματικά και ούτω καθεξής. Πρέπει επίσης να τους χωρίσεις βάση του χρόνου που χρειάζονται για να επιτευχθούν.

1.Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Αυτοί είναι οι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερα από έναν χρόνο, όπως μια προαγωγή, απώλεια 10 κιλών ή ακόμα και ένα ταξίδι. Όταν βάζεις τέτοιους στόχους, προσπάθησε να τους σκεφτείς ως στόχους σκαλοπάτια, δηλαδή στόχους που σε φέρνουν πιο κοντά στους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Για παράδειγμα μια προαγωγή σε φέρνει πιο κοντά σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο που μπορεί να είναι, περισσότερα χρήματα, εντυπωσιακό βιογραφικό ή οικονομική ανεξαρτησία.

2. Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Είναι πιο μεγάλοι και απαιτούν περισσότερο χρόνο (π.χ χρόνια αντί για μερικούς μήνες.) Μερικά παραδείγματα αυτών των στόχων είναι, να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση, να γυρίσεις την Ευρώπη ή να βγάλεις ένα πτυχίο.

3. Στόχοι ζωής

Αυτοί είναι όλοι οι σημαντικοί στόχοι που θέλεις να πετύχεις κατά την διάρκεια της ζωής σου. Π.χ να γυρίσεις τον κόσμο, να αφήσεις μια κληρονομιά(δηλαδή να κάνεις τον κόσμο καλύτερο) ή να βγεις στην σύνταξη νωρίς.

Πάρε φορά και διατήρησε την με στόχους S.M.A.R.T.

Υπάρχουν μερικές αρχές για αποτελεσματική στοχοθέτηση που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις προσηλωμένος. Υπάρχουν αμέτρητες συμβουλές όσον αφορά τους στόχους, όμως λίγες έχουν τα αποτελέσματα των στόχων S.M.A.R.T. Ένας στόχος S.M.A.R.T πρέπει να είναι :

Specific(συγκεκριμένος): Όσο πιο συγκεκριμένος είναι τόσο το καλύτερο. Πόσο συγκεκριμένος μπορείς να είσαι όταν ο στόχος σου είναι να χάσεις κιλά; Θέλω να χάσω 10 κιλά είναι μια καλή αρχή, αλλά θέλω να χάσω 10 κιλά για να χωρέσω πάλι στο αγαπημένο μου τζιν αυτό τον Ιούνιο, είναι ακόμα καλύτερο γιατί γίνεται πιο εύκολο να το οραματιστούμε και να το πετύχουμε.

Measurable(μετρήσιμος): Όταν αφορά την στοχοθέτηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να μετρήσεις την πρόοδο σου. Το να θέτεις ξεκάθαρες παραμέτρους και να αναγνωρίζεις τα waypoints, θα σου επιτρέψει να μετράς την πρόοδο σου και να ξέρεις ποτέ πέτυχες έναν στόχο.

Achievable(υλοποίησιμος): Αν δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις τον στόχο που έθεσες, θα αποθαρρυνθείς και θα νευριάσεις. Δεν θα γίνεις εκατομμυριούχος, ούτε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής τους κόσμου, μέσα σε μια νύχτα. Πολλές φορές, όταν θέτουμε μεγάλους στόχους, το παρακάνουμε και τους κάνουμε μη πραγματοποιήσιμους. Οι στόχοι σου πρέπει να σε τρομάζουν και να σε ενθουσιάζουν, αλλά επίσης να μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Realistic(ρεαλιστικοί): Ζεις σε έναν πραγματικό κόσμο, οπότε φρόντισε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί. Μπορείς πραγματικά να γίνεις πρωταθλητής πυγμαχίας αν είσαι 40 χρονών και δεν έχεις βάλει ποτέ γάντια στη ζωή σου; Μπορείς όντως να γίνεις εκατομμυριούχος αν δεν ξέρεις τον τρόπο; Επίσης, ο στόχος σου πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. Αν έχεις μόνο 2 ώρες ελεύθερες την ημέρα, πως θα βρεις χρόνο για να ξεκινήσεις εταιρία;

(In a) time frame (να έχει προθεσμία): Αν δεν έχεις βάλει χρονικό περιθώριο στον στόχο σου, θα το κάνεις με το πάσο σου, μέχρι να το ξεχάσεις. Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις 10 κιλά, μέχρι ποτέ πρέπει να τα χάσεις; Αν πρέπει να τα χάσεις σε 6 μήνες, δεν σε παίρνει να κάνεις λάθος δίαιτα. Αν δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο όμως, τι σε σταματά από το να φας μια πάστα; Επίσης η προθεσμία πρέπει να είναι ρεαλιστική. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να χάσεις 10 κιλά σε 3 μέρες.

Το να μάθεις να θέτεις τέτοιου είδους στόχους, σε βάζει σε θέσει ισχύος και εξασφαλίζει την δυνατότητα σου να παρακολουθείς την πρόοδο σου πιο συχνά και να αναλαμβάνεις εκ νέου δράση. Όπως λέει και ο Tony Robbins: «οι στόχοι είναι αυτοί που κάνουν το αόρατο, ορατό.»

Είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις τους δικούς σου SMART στόχους και να ξεκινήσεις το δικό σου εργαστήρι στοχοθέτησης; Πιάσε στυλό και μολύβι και ξεκίνα να δουλεύεις πάνω σε εφικτούς στόχους με αυτά τα 3 βήματα.

Βήμα 1ο:

Δωσε στον εαυτό σου 6 λεπτά για να σκεφτείς όλα όσα θέλεις να πετύχεις, να έχεις, να δώσεις, να κάνεις, να ζήσεις και να χτίσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Γράψε όσο πιο γρήγορα μπορείς και όσα περισσότερα πράγματα μπορείς μέσα σε 6 λεπτά.

Βήμα 2ο:

Τώρα έχεις 1,5 λεπτό για να γυρίσεις στη λίστα σου και να γράψεις δίπλα τον αριθμό των χρόνων που πιστεύεις ότι θα σου πάρει για το πετύχεις. Να είναι ρεαλιστικό. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου.

Βήμα 3ο:

Δες τη λίστα σου και βρες τους 4 πιο σημαντικούς ετήσιους στόχους. Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι που σε ενθουσιάζουν περισσότερο. Γράψε μια παράγραφο κάτω απο τον καθένα, γιατί πρέπει να πετύχεις αυτόν τον στόχο μέσα στους επόμενους 12 μήνες και πως θα τα καταφέρεις. Αυτό πρέπει να σου πάρει περίπου 15 λεπτά.

Τώρα αν μπορείς, μοιράσου όλα όσα έγραψες με έναν φίλο ή την οικογένεια σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, διάβασε το δυνατά ώστε να το ακούσεις.

Τέλος; Βάλε τους στόχους σου κάπου που θα τους βλέπεις κάθε μέρα, γράψε τι θα κάνεις για να τους πετύχεις και ανέλαβε δράση αμέσως. Μετά, σκέψου, φαντάσου πως θα νιώσεις όταν πετύχεις τους στόχους. Επίσης σκέψου πως θα νιώθεις αν δεν τους πετύχεις.

Αν ακολουθήσεις τα βήματα που διάβασες σε αυτό το άρθρο, θα μπεις στον δρόμο για να ζήσεις ένα απίστευτο, συναρπαστικό μέλλον, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου. Μην το αναβάλλεις άλλο.

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση