Γίνεται να χτίσεις ένα καλύτερο μέλλον;

Αν συνεχίσεις με τις ίδιες συνήθειες και στον ίδιο ρυθμό, που θα βρίσκεσαι σε 5 χρόνια; Θα βρίσκεσαι σε εκεί που θα ήθελες ή θα βρίσκεσαι όπου σε πάει η ζωή;

Jim Rohn

Αυτή την ερώτηση την άκουσα σε μια ομιλία του Jim Rohn στο YouTube μια μέρα που δεν είχα τι να κάνω και απλά χάζευα βιντεάκια. Ήταν περίπου πριν 3 χρόνια. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η ερώτηση μου έκανε πολύ εντύπωση και προσπάθησα να την απαντήσω. Συνήθως δεν έδινα σημασία σε αυτά που άκουγα.

Ποια θα ήταν η απάντηση μου αν ήμουν ειλικρινής; Φυσικά και δεν θα είμαι εκεί που θέλω, γιατί αντί να αναλάβω τις ευθύνες μου και να σοβαρευτώ κάθομαι και κατηγορώ όλους τους άλλους για τη δική μου τη ζωή.

Έφταιγαν όλοι, εκτός από εμένα. Η δουλειά μου, η πόλη που έμενα, η οικονομική κρίση. Όλοι, εκτός από εμένα. Η απάντηση μου σε αυτή την ερώτηση λοιπόν, ήταν πως αν αλλάξουν κάποια πράγματα, μπορεί και να είμαι.

Και στην συνέχεια αυτής της ομιλίας πήρα την απάντηση μου. «Αν θέλεις να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ. Το να εύχεσαι να γίνουν καλύτερα από μόνα τους είναι χαζό στην καλύτερη.» Και τι μπορώ να κάνω εγώ όταν όλα πάνε πάρα διαόλου σε αυτή την χώρα; ήταν η η πρώτη μου αντίδραση.

Και έτσι, συνέχισα στους ίδιους ρυθμούς, με τις ίδιες συνήθειες για λίγο καιρό ακόμα. Όμως, έχει πολύ πλάκα η ζωή. Αν δεν αλλάξεις από μόνος σου, θα σε αναγκάσει με τον τρόπο της. Και αυτό ακριβώς έκανε. Ήρθαν έτσι τα πράγματα που δεν είχα άλλη επιλογή. Ή άλλαζα ή κατρακυλούσα όλο και πιο κάτω.

Οπότε, αποφάσισα να αλλάξω κάτι. Δεν γινόταν να συνεχίσω έτσι. Και θυμήθηκα αυτή την ομιλία. Την έχω ακούσει τουλάχιστον 300 φορές από τότε. Στην αρχή έδειχνα τρομερή αντίσταση στην φιλοσοφία του Jim Rohn. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για τα πάντα στη ζωή του. Δεν γίνεται να έχει τόση δύναμη. Και όμως, γίνεται.

Από την στιγμή που αποδέχτηκα πως εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου, η ζωή μου άλλαξε ριζικά. Άλλαξα συνήθειες, άλλαξα δουλειά, πήρα στα σοβαρά την προσωπική και την επαγγελματική μου εξέλιξη και σε μόνο 2,5 χρόνια ειμαι σε πολύ καλύτερο σημείο από αυτό που θα ήθελα τότε να είμαι σε 5 χρόνια. Όταν είχα ακούσει αυτή την ερώτηση.

Και τώρα ρωτάω εγώ εσένα.

Αν συνεχίσεις με τις ίδιες συνήθειες, τις ίδιες συμπεριφορές, τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες πράξεις, που θα βρίσκεσαι σε πέντε χρόνια; Θα βρίσκεσαι εκεί που θέλεις ή όπου σε πάει η ζωή;

Είναι πολύ εύκολο να πεις, «δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό.» Οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκέφτονται. Ας το πάμε βήμα βήμα.

  1. Που θέλεις να βρίσκεσαι σε 5 χρόνια; Προσωπικά, πνευματικά, οικονομικά, επαγγελματικά, σωματικά;
  2. Αν συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό και τις ίδιες συνήθειες, θα είσαι εκεί σε 5 χρόνια;
  3. Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξεις; Ποιες συνήθειες; Ποιες συμπεριφορές; Ποιες σκέψεις;
  4. Ποιος πρέπει να γίνεις για να είσαι εκεί που θέλεις σε 5 χρόνια; Τι πρέπει να μάθεις; Τι πρέπει να θυσιάσεις; Ποιους πρέπει να γνωρίσεις;

Κάτσε μόνος σου, σκέψου, και με ειλικρίνεια απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις. Μόνο εσύ έχεις τις απαντήσεις. Κανένας άλλος.

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

Αφήστε μια απάντηση