5 απλα tips που μπορούν να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητα σου.

Ένα πράγμα που ακούω σχεδόν κάθε μέρα είναι: «δεν έχω χρόνο» ή «δεν προλαβαίνω». Το περίεργο είναι πως αυτό το ακούω συνήθως από ανθρώπους που στην πραγματικότητα έχουν πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά δεν τον αξιοποιούν σωστά.

Ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό ήταν αυτό που μου κίνησε την περιέργεια και το ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Πριν 3 περίπου εβδομάδες, ήρθε ένα παιδί σε εμένα ώστε να τον βοηθήσω να πετύχει τους στόχους του. Οι στόχοι του λοιπόν ήταν:

  1. Να βρω άλλη δουλειά.
  2. Να βρω μια καλή κοπέλα
  3. Να φτιάξω λίγο το σώμα και την υγεία μου.

3 πολύ βασικοί στόχοι οι οποίοι ακούγονται απλοί. Έτσι δεν είναι;

Όταν λοιπόν τον ρώτησα τι στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε αυτόν και τους στόχους του, η απάντηση του ήταν πως δεν προλάβαινε να κάνει τίποτα, καθώς δούλευε κάθε μέρα. Υπογραμμίζω πως με το κάθε μέρα, εννοούσε πενθήμερο 8ωρο.

Η επόμενη ερώτηση μου λοιπόν, ήταν να μου πει τι ακριβώς έκανε μέσα στην ημέρα. Οπότε, ξυπνούσε στις 7:30 το πρωί γιατί δούλευε στις 8:00 (Ναι η δουλειά του ήταν ακριβώς δίπλα στο σπίτι του), γυρνούσε από την δουλειά του στις 4 και μέχρι να κάνει μπάνιο, να φάει, να πάει για έναν καφέ είχε τελειώσει η μέρα του.

Του ζήτησα να κατεβάσει μια εφαρμογή ώστε να παρακολουθεί πόση ώρα περνάει την ημέρα στο κινητό του. Μετά από 6 ημέρες, ήρθε πάλι και διαπιστώσαμε ότι περνούσε κατά μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα στο κινητό. Αλλά κατά τα άλλα δεν προλάβαινε τίποτα.

Αυτό το παράδειγμα μπορεί να μας φαίνεται λίγο τραβηγμένο, αλλά υπάρχει. Και εμφανίζεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Το πρόβλημα του time management είναι κοινό. Υπάρχει σε ανθρώπους όπως αυτό το παιδί στο παράδειγμα, αλλά υπάρχει και σε ανθρώπους που τρέχουν όλη μέρα και είναι πολυάσχολοι.

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας 5 πάρα πολύ δυνατά και ταυτόχρονα απλά tips που με έχουν βοηθήσει να εκτοξεύσω την παραγωγικότητα μου.

1.Κάνω ένα πράγμα τη φορά

Εγώ πέσει άπειρες φορές στην παγίδα του να καταπιάνομαι σε παραπάνω από ένα πράγμα τη φορά και δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα.

Όπως λέει ο Daniel Kahneman στο βιβλίο του, «thinking fast and slow «, υπάρχουν 2 συστήματα με τα οποία λειτουργεί ο εγκέφαλος. Το σύστημα 1 ή αλλιώς το γρήγορο σύστημα, το χρησιμοποιούμε για πολύ απλά πράγματα τα οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Το σύστημα 2 ή αλλιώς το αργό σύστημα όμως, είναι αυτό που απαιτεί προσπάθεια.

Για παράδειγμα, αν σας πως 1+1=; Θα απαντήσετε αμέσως 2. Αυτό είναι το σύστημα 1. Αν σας πω όμως, 17×36=; Θα πρέπει να σταματήσετε για να το σκεφτείτε. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και χαρτί. Φανταστείτε τώρα να πρέπει να λύσετε τον πολλαπλασιασμό 17×36 την ώρα που διαβάζετε κάτι ή που κάνετε μια συζήτηση. Πόσοι από εσάς μπορείτε να το κάνετε;

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε 2 πράγματα που απαιτούν την ενεργοποίηση του συστήματος 2 ταυτόχρονα.

Εστιάστε σε ένα πράγμα κάθε φορά, για να το κάνετε γρήγορα και αποτελεσματικά και μετά προχωράτε στο επόμενο.

2. Ελαχιστοποιώ τους περισπασμούς.

Πόσες φορές αποσπάται η προσοχή σου όταν κάνεις μια εργασία; 1; 5; 10; Τώρα πολλαπλασίασε αυτό τον αριθμό και θα βρεις πόσο χρόνο σπαταλάς μέσα στην ημέρα εξαιτίας της απόσπασης προσοχής.

Σύμφωνα με την Gloria Mark, κάθε φορά που αποσπάται η προσοχή μας, χρειαζόμαστε 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να επανέλθουμε.

Με άλλα λόγια, αν τσεκάρεις το instagram σου για μισό λεπτό, χρειάζεσαι 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο για να επανέλθει η προσοχή σου στην αρχική εργασία.

Οπότε, για να είμαστε πιο παραγωγικοί, βάζουμε το κινητό μας στο αθόρυβο, κλείνουμε τηλεοράσεις και ελαχιστοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους περισπασμούς.

3. Κάνω πρώτα το πιο δύσκολο πράγμα.

Στο παγκόσμιο best seller βιβλίο του, «φαε τον βάτραχο σου» Ο Brian Tracy μας εξηγεί πως το να κάνουμε πρώτα το πιο δύσκολο task της ημέρας αυξάνει κατά πολύ την παραγωγικότητα μας.

Αν για παράδειγμα το πιο δύσκολο task της ημέρας είναι να πας στην εφορία για μια δουλειά, είναι προτιμότερο να το κάνεις πρώτο. Έτσι όταν θα τελειώσεις από εκεί, θα αισθανθείς ικανοποίηση και ελευθερία για τις υπόλοιπες δουλειές. Δεν νιώθεις καλύτερα όταν ολοκληρώνεις το πιο δύσκολο πράγμα πρώτα; Σαν να σου φεύγει ένα βάρος;

Είναι προτιμότερο να έχεις μια ώρα δύσκολη που ακολουθείτε από 7 ώρες εύκολες, από το να έχεις μια ώρα εύκολη που ακολουθείτε από 7 δύσκολες.

4. Έμαθα να λέω όχι

Αυτό το συγκεκριμένο ήταν από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετώπιζα. Δεν μπορούσα να πω όχι. Ξεκινούσα να κάνω κάτι και χτυπούσε το κινητό. «Έλα Πάνο, πάμε για καφέ;» «Και δεν πάμε». Άφηνα αυτό που ήθελα να κάνω και πήγαινα λοιπόν για καφέ. Μέχρι να γυρίσω, θα μου είχαν ζητήσει κάτι άλλο και πάει λέγοντας.

Σπαταλούσα το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μου σε βλακείες. Και ναι, δε λέω, αν χρειαστεί να είμαι εκει για τους δικούς μου ανθρώπους θα το κάνω, όμως όχι για ψύλλου πήδημα.

Οπότε, όπως εγώ έτσι και εσύ, μάθε να λες όχι όταν πρέπει. Μάθε να μην σηκώνεις το τηλέφωνο όλη την ώρα. Αν είναι τόσο σημαντικό πια, θα ξαναπάρουν. Κάποιες φορές, πρέπει να γίνεσαι εγωιστής ώστε να προχωράς μπροστά.

5. Θέτω προτεραιότητες και προγραμματίζω ανάλογα.

Προτεραιότητες, προτεραιότητες, προτεραιότητες. Και εδώ ερχόμαστε πάλι στο παράδειγμα που έδωσα στην αρχή. Αυτό το παιδί λοιπόν, είχε ορίσει λάθος τις προτεραιότητες του. Όταν μου είπε πως δεν προλαβαίνει, του είπα πως απλά δεν είναι προτεραιότητα του.

Κάποια στιγμή, είχα συζητήσει με τον Στέφανο Ξενάκη, τον συγγραφέα του βιβλίου «το δώρο», για την γυμναστική. Και μου είχε πει, «Παναγιώτη δεν προλαβαίνω, να μην προλαβαίνω». Η γυμναστική ήταν στις προτεραιότητες του.

Το ίδιο ισχύει για όλους μας. Δεν υπάρχει η φράση «δεν προλαβαίνω». Υπάρχει η φράση, «έχω άλλες προτεραιότητες». Αν σου έλεγα πως αν τρέξεις αύριο το πρωί θα σου δώσω 1000 ευρώ, δεν θα έτρεχες; Ξαφνικά το τρέξιμο θα γινόταν η προτεραιότητα σου.

Το θέμα, είναι πως χωρίς να το καταλαβαίνουμε, θέτουμε ως προτεραιότητες πράγματα που δεν μας ωφελούν σε κάτι. Για παράδειγμα, κάποιος βρίσκει 2 ώρες την ημέρα για να δει μια ταινία, αλλά δεν προλαβαίνει να κάνει γυμναστική. Στην ουσία έχει πιο πάνω το να δει ταινία από την γυμναστική ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει.

Καλό είναι λοιπόν, να κάτσουμε και να σκεφτούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και να φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας ανάλογα με αυτές.

Τελικές σκέψεις.

Ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που μοιράζεται ισάξια σε όλους μας. Όλοι έχουμε 24 ώρες την ημέρα. Ούτε λεπτό παραπάνω, ούτε λεπτό παρακάτω. Το πως αξιοποιούμε αυτές τις 24 ώρες, είναι που μας ξεχωρίζει.

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

Αφήστε μια απάντηση