Η καλύτερη ερώτηση που έκανα ποτέ στον εαυτό μου.

Το ξέρεις ότι κάνουμε καθημερινά αμέτρητες ερωτήσεις στον εαυτό μας, που δεν τις συνειδητοποιούμε καν; Κάθε σκέψη ξεκίνα από μια ερώτηση. Κάθε συναίσθημα ξεκίνα από μια σκέψη.

Αν νιώθουμε στεναχωρημένοι, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάναμε μια σκέψη η οποία μας στεναχωρεί. Και η σκέψη προήλθε από μια ερώτηση, συνήθως ασυνείδητη. Τι σημαίνει αυτό για εμένα; Είναι καλό ή κακό; Πρέπει να χαρώ ή να στεναχωρηθώ;

Δεν είναι τυχαίο που οι ψυχολόγοι λένε πως αν θέλεις καλύτερες απαντήσεις(σκέψεις,συναισθήματα και ούτω καθεξής), πρέπει να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις. Ισχύει. Η ποιότητα των ερωτήσεων που κάνουμε στον εαυτό μας, καθορίζει και την ποιότητα των σκέψεων, των συναισθημάτων και εν συνεχεία της ποιότητας της ζωής μας.

Σκέψου το εξής παράδειγμα. Αν γίνει κάτι κακό στη ζωή μου και ρωτήσω, «Θεέ μου γιατί σε εμένα;» Τι απάντηση θα πάρω; Το πιθανότερο είναι πως δεν θα μου αρέσει η απάντηση που θα πάρω. Μπορεί να αυτοαποκαλεστώ γκαντέμης, άτυχος, θύμα, άχρηστος, ανίσχυρος και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε;

Αν όμως ρωτήσω τον εαυτό μου, » πως μπορώ να ανταπεξέλθω και να ξεπεράσω αυτή τη δυσκολία;» θα πάρω πολύ καλύτερες απαντήσεις. Με αυτού του είδους την ερώτηση, δίνω στον εγκέφαλο μου την ευκαιρία να δουλέψει και να ψάξει για λύσεις.

Υπάρχουν πάρα πολλές ενδυναμωτικές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ανά πάσα στιγμή, ώστε να νιώσουμε καλύτερα, όμως υπάρχει μια ερώτηση που με έχει βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου, να ξεπεράσω τους φόβους μου, να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση και μου έχει δώσει σχεδόν όλες τις λύσεις στα προβλήματα μου.

Η ερώτηση είναι, «ποιος πρέπει να γίνω;» Μοιάζει πολύ απλή για να είναι τόσο ενδυναμωτική, έτσι δεν είναι; Σκέψου όμως το εξής:

Όλοι μας έχουμε όνειρα και στόχους. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα και έχουμε φοβίες. Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις έναν στόχο και να μοιάζει δύσκολος έως απίθανος; Πόσες φορές έχεις πει τη φράση, «δεν μπορώ;»

Στην δική μου περίπτωση, αμέτρητες φορές. Στο παρελθόν είχα όνειρα και στόχους, τα οποία έμοιαζαν αδύνατα, γιατί δεν μπορούσα ως είχαν τότε τα πράγματα να τα πετύχω. Και τι έλεγα εγώ στον εαυτό μου; Δεν μπορώ να το πετύχω αυτό. Δεν είναι για εμένα. Και τι έκανα; Τίποτα απολύτως.

Μετά όμως ξεκίνησα να κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου. Ποιος πρέπει να γίνω για να τον πετύχω τον στόχο μου; Τι πρέπει να μάθω; Αυτή η ερώτηση μου έδινε όλες τις λύσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να μάθεις, ειδικά τη σήμερον ημέρα. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες είναι αμέτρητες και πολύ εύκολα προσβάσιμες.

Πέρυσι τέτοια εποχή, αποφάσισα πως θέλω να ξεκινήσω να γράφω άρθρα όπως τώρα καλή ώρα. Ήθελα επίσης να ξεκινήσω να μιλάω σε κοινό και να μοιράζομαι τις ιδέες μου και τις γνώσεις μου. Το θέμα ήταν πως δεν ήξερα να γράφω, να φανταστείς στην έκθεση στις πανελλήνιες έγραψα 8. Πώς θα γίνει να γράψω άρθρα και να τα δημοσιεύω στο ίντερνετ; Επίσης, κάθε φορά που χρειάστηκε να μιλήσω μπροστά σε κόσμο, ένιωθα απίστευτο άγχος που καλά καλά δεν ακουγόμουν.

Ως είχαν τότε τα πράγματα, δεν γινόταν να κάνω τίποτα από τα δύο. Όμως έκανα αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου, «Ποιος πρέπει να γίνω για να τα καταφέρω;» Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω, πως μπορώ να μάθω να γράφω με τρόπο απλό και κατανοητό. Η άποψη μου στο θέμα αυτό είναι, πως το γραπτό πρέπει να είναι τόσο απλά γραμμένο που και ένα παιδί δημοτικού μπορεί να το καταλάβει.

Τα Χριστούγεννα, έγραψα ένα βιβλίο 67 σελίδων που απέσπασε πάρα πολύ καλά σχόλια και κριτικές. Επίσης έχω γράψει πάνω από 150 άρθρα σε ένα χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως έχω μάθει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζω. Έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι.

Το ίδιο έγινε και με τη δημόσια ομιλία. Βρήκα ένα club στο οποίο μια φορά την εβδομάδα παρευρίσκονται άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, ώστε να μάθουν την τέχνη της δημόσιας ομιλίας. Την πρώτη φορά που πήγα σε αυτό το club, έτρεμα από το φόβο μου και παρακαλούσα να μην με σηκώσουν να μιλήσω. Όταν θυμήθηκα όμως «ποιος πρέπει να γίνω για να πετύχω τον στόχο μου», πήρα το θάρρος και σήκωσα από μόνος μου το χέρι. Σήμερα, έχω κάνει πάνω από 10 προετοιμασμένες ομιλίες και πάρα πολλές αυθόρμητες. Πλέον νιώθω πάρα πολύ άνετα με το να μιλάω μπροστά σε κόσμο και κάθε φορά μαθαίνω και κάτι καινούριο.

Έχω πάρα πολλά προσωπικά παραδείγματα να σας δώσω, για το πόσο πολύ με έχει βοηθήσει αυτή η ερώτηση. Με έχει βοηθήσει να πετύχω στόχους, να ξεπεράσω κάποια πολύ μεγάλα προβλήματα, να ξεπεράσω φόβους που είχα από μικρό παιδί και με βοηθά να παραμένω στο δρόμο μου.

Τώρα λοιπόν, σκέψου εσύ πόσες φορές ήθελες κάτι και είπες στον εαυτό σου πως δεν μπορούσες. Ποιος έπρεπε να γίνεις για να τα καταφέρεις; Ποιος έπρεπε να γίνεις για να πετύχεις τους στόχους σου; Τι έπρεπε να μάθεις; Πότε δεν είναι αργά τις περισσότερες φορές. Κάνε την ερώτησή στον εαυτό σου, πάρε τις σωστές απαντήσεις και ξεκίνα τώρα. Μπορείς.

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

Αφήστε μια απάντηση