Προστάτεψε την αυτοπεποίθηση σου.

Όλοι μας έχουμε ένα κρυμμένο κακοποιό μέσα μας. Κάποιον ο οποίος μας υπενθυμίζει συνεχώς τα αδύνατα μας σημεία. Κάποιον που μας σπρώχνει στο να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας. Κάποιον που μας δημιουργεί τρομερή αντίσταση και δεν μας αφήνει να πετύχουμε.

Φαντάζομαι έχεις δει σε παιδικές ταινίες που στους ώμους των χαρακτήρων υπήρχαν ένα αγγελάκι από τη μια πλευρά και ένα διαβολάκι από την άλλη. Το αγγελάκι τους θύμιζε συνεχώς πόσο καλοί ήταν και τους προέτρεπε να αναλάβουν δράση, ενώ το διαβολάκι τους τόνιζε συνεχώς τα αδύνατα τους σημεία και τους προέτρεπε να μην προσπαθήσουν καν.

Αυτό το μικρό διαβολάκι ή ο κρυμμένος κακοποιός όπως τον χαρακτήρισα πριν, βρίσκεται μέσα μας. Τον έχουμε όλοι μας. Είναι τα αδύναμα σημεία μας, οι ανασφάλειες μας, αυτός που μας αδειάζει τις μπαταρίες.

Όλοι έχουμε έναν κρυμμένο κακοποιό μέσα μας, όμως αυτοί που πραγματικά πετυχαίνουν στη ζωή τους ξέρουν πως να τον φιμώνουν, πως να του κρατούν το στόμα κλειστό και να προστατεύουν την αυτοπεποίθηση τους.

Η αυτοπεποίθηση μας, είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς. Όλα τα αποτελέσματα που παίρνουμε στη ζωή μας, επηρεάζονται σε τεράστιο βαθμό από την αυτοπεποίθηση μας. Δείτε αυτό για μια στιγμή!

Αν έχουμε αυτοπεποίθηση, αν νιώθουμε δηλαδή σιγουριά για τον εαυτό μας, θα χρησιμοποιήσουμε το ανάλογο ποσοστό των δυνατοτήτων μας. Αυτό σημαίνει πως θα αναλάβουμε την απαραίτητη δράση και θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα επιθυμητά αποτελέσματα θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση μας και πάει λέγοντας. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα να βρισκόμαστε διαρκώς σε μια ανοδική πορεία.

Ας δούμε τώρα και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Όταν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, δεν χρησιμοποιούμε σωστά τις δυνατότητες μας. Όταν δεν χρησιμοποιούμε σωστά τις δυνατότητες μας δεν κάνουμε την προσπάθεια που χρειάζεται και τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Οπότε ενισχύουμε την “έλλειψη αυτοπεποίθησης” και αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα να βρισκόμαστε διαρκώς σε έναν φαύλο κύκλο, πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά.

Πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε και εμείς την αυτοπεποίθηση μας. Πώς το κάνουμε αυτό; Θα μοιραστώ μαζί σου τους 4 καλύτερους τρόπους για να τα καταφέρεις.

1.Απόφυγε οτιδήποτε μειώνει την αυτοπεποίθηση σου.

Ποιοι άνθρωποι στη ζωή σου, σου γεμίζουν τις μπαταρίες και ποιοι στις αδειάζουν;

Ποιοι άνθρωποι σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα και ποιοι σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα;

Αυτές είναι δυο πολύ καλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Υπάρχουν άνθρωποι που αφού περάσουμε λίγη ώρα μαζί τους ή αφού μιλήσουμε έστω στο τηλέφωνο μαζί τους, νιώθουμε πως μας ρούφηξαν όλη την ενέργεια. Πρέπει να αποφεύγεις αυτούς τους ανθρώπους, τουλάχιστον μέχρι να φτάσεις στο σημείο τον εαυτό σου που να μην σε αγγίζει η αρνητικότητα τους.

Επίσης πρέπει να βρεις και τι σου μειώνει την αυτοπεποίθηση. Θα σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα για να σε βοηθήσω να το καταλάβεις. Πριν μια εβδομάδα ξύπνησα στις πεντέμισι το πρωί και πήγα σε μια καφετέρια κοντά στο σπίτι μου να πιω καφέ. Είχαν βάλει ένα πρωινό πρόγραμμα στην τηλεόραση και ενώ διάβαζα το βιβλίο μου μπορούσα να ακούσω και τι έλεγαν σε αυτή την εκπομπή. Νόμιζα ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Είχα πολύ καιρό να εκθέσω τον εαυτό μου μπροστά σε τόση απαισιοδοξία και όταν το κατάλαβα έφυγα αμέσως.

Οι ειδήσεις λοιπόν είναι κάτι που αποφεύγω γιατί μου χαλάνε την ψυχολογία και μου μειώνουν την αυτοπεποίθηση. Τι είναι αυτό που έχει τον ίδιο κακό αντίκτυπο και σε εσένα;

• Για 30 ημέρες, προσπάθησε να αποφύγεις όλους και όλα όσα σου μειώνουν την αυτοπεποίθηση!

2. Δούλεψε στα δυνατά σου σημεία και ξέχνα τα αδύνατα σου σημεία.

Μεγαλώνοντας όλοι μας θυμίζουν τα αδύνατα μας σημεία και μας προτρέπουν να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Όμως αν παρατηρήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι πάρα πολύ επιτυχημένοι, τα έχουν καταφέρει χρησιμοποιώντας τα δυνατά τους σημεία.

Για παράδειγμα, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας χρησιμοποιεί τα δυνατά του σημεία και προσλαμβάνει άλλους ανθρώπους ώστε να καλύψουν τα υπόλοιπα. Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι πάρα πολύ καλός σε κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο, όχι στα πάντα. Έχει τους συμπαίκτες του για να καλύψουν τα υπόλοιπα.

Δεν λέω πως δεν πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες μας. Κάθε άλλο. Πρέπει πρώτα όμως να δουλέψουμε πάνω στα δυνατά μας σημεία, να αποκτήσουμε αρκετή αυτοπεποίθηση και μετά έχοντας αυτή την αυτοπεποίθηση να δουλέψουμε πάνω σε αυτά.

Αν ξεκινήσουμε δουλεύοντας στα αδύνατα μας σημεία, θα μειώσουμε την αυτοπεποίθηση μας και θα νιώσουμε ακόμα πιο ανασφαλείς.

•Για 30 ημέρες, δούλεψε αποκλειστικά στα δυνατά σου σημεία και μην εστιάσεις καθόλου στα αδύναμα.

3. Παρακολούθησε τις συμβουλές που παίρνεις στην καθημερινότητα σου.

Όλοι δίνουν συμβουλές και οι συμβουλές που δίνουν, πηγάζουν από τις δικές τους εμπειρίες. Δεν είναι απαραίτητα καλές για εμάς. Σκέψου για μια στιγμή τους ανθρώπους που σου δίνουν συμβουλές. Αξίζει να τους ακούς;

Άνθρωποι με τρεις αποτυχημένους γάμους δίνουν συμβουλές για γάμους. Άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά, δίνουν συμβουλές για λεφτά. Άνθρωποι που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της αγοράς εργασίας, δίνουν επαγγελματικές συμβουλές. Πιστεύεις πως θα σου φανούν χρήσιμες αυτές οι συμβουλές;

Σπάνια. Συνήθως απλά προβάλλουν τους δικούς τους περιορισμούς.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να διαβάζω για το δίπλωμα του καπετάνιου, κάποιος που είχε προσπαθήσει να το πάρει και δεν τα κατάφερε, μου έλεγε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο και να μην το προσπαθήσω καν. Πάλι καλά δεν τον άκουσα.

Πολλοί φίλοι μου που είχαν κακές εμπειρίες με γυναίκες στο παρελθόν, μου έλεγαν πως δεν αξίζει να κάνεις σχέση πια. Πάλι καλά δεν τους άκουσα.

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε πολύ μικρή ηλικία, μου έλεγαν να μην δουλεύω σκληρά στην δουλειά μου γιατί έτσι και αλλιώς δεν θα αλλάξει κάτι. Πάλι καλά δεν τους άκουσα.

Με λίγα λόγια, οι κακές συμβουλές είναι παντού και πάντα. Εμείς πρέπει να φιλτράρουμε.

  • Αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, ζητά συμβουλές από κάποιον ο οποίος έχει πολλά λεφτά.
  • Αν θέλεις μια επιτυχημένη σχέση, ζητά συμβουλές από ανθρώπους που έχουν επιτυχημένες σχέσεις.
  • Αν θέλεις να ξεκινήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση, ζητά συμβουλές από κάποιον που έχει επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Δεν χρειάζονται αλλά παραδείγματα. Το έπιασες το νόημα.

• Απόφυγε τις συμβουλές από ανθρώπους που η άποψή τους δεν έχει να σου προσφέρει κάτι και ψάξε καλύτερες συμβουλές.

4. Παρακολούθησε τον εσωτερικό διάλογο που κάνεις καθημερινά.

Αυτός ο κρυμμένος κακοποιός μέσα μας, δεν χάνει ευκαιρία για να μας μειώσει. Προσπάθησε να στέκεσαι σκοπός στο μυαλό σου και να μην του επιτρέπεις την είσοδο.

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως έχει αρχίσει να σου λέει το γνωστό παραμυθάκι του, σταμάτησε τον. Μην του το επιτρέπεις. Ανάλαβε τον έλεγχο του εσωτερικού σου διαλόγου και φρόντισε να είναι καλός για εσένα.

• Παρακολούθησε τον κρυμμένο κακοποιό μέσα σου. Κάθε φορά που σου μιλάει, τουλάχιστον να το αντιλαμβάνεσαι. Με την επανάληψη θα καταφέρεις να του επιβληθείς!

About the author

Παναγιώτης Φάσσας

Millenial Success Coach
-Master Practitioner νευρογλωσσικού προγραμματισμού
-Strategic Intervention, Tony Robbins/Cloe Madanes training
-High Performance Coaching
-Inspiring Leadership though emotional intelligence
-The alchemy of symbols/ Carl Jung deep psychology
-The big 5 personality course
-General Semantics
-Advanced behavioral and body language course

View all posts

Αφήστε μια απάντηση